Hoe vervang ik zelf mijn lekkende kraan?

admin

23 maart 2017

Een lekkende kraan kan voor heel wat ongerief zorgen. Naast het irriterende druppelend geluid van het vallend water zorgt een lekkende kraan ook voor een hoog waterverbruik en waterrekening. Het is daarom belangrijk een lekkende kraan zo snel als mogelijk te vervangen. Dit kan door een loodgieter gebeuren maar kan je dus ook zelf doen. In dit artikel leggen we uit wat je moet doen om zelf een lekkende kraan op te lossen. Dit kan een douchekraan zijn of een wastafelkraan. Lukt het niet om de kraan zelf te repareren dan is het aan te raden om een loodgieter in te schakelen.

Welke soorten kranen zijn er ?

Voordat je begint met het vervangen van de kraan dien je zeker van te zijn om welk type kraan het gaat en in welke ruimte het zich bevind. Doorgaans hebben de meeste kranen een rubberen ringetje, het kraanleertje, aan de binnenkant. Deze kan na verloop van tijd met kalk bedekt raken waardoor het niet meer goed kan afsluiten. Bij zulke kranen is het voldoende om het leertje alleen te vervangen. Er zijn nu echter ook steeds meer kranen op de markt met een keramisch binnenwerk. Bij deze kranen is het gelukkig ook niet nodig om de hele kraan te vervangen. Wel dien je erop te letten dat het vervangende binnenstuk de juiste is.

Sluit de watertoevoer af

Voordat je dus zal beginnen met het losschroeven van de kraan dien je wel eerst de watertoevoer af te sluiten. Vaker komt er een aparte stopkraan voor die speciaal de betreffende leiding kan afsluiten. Indien er geen aparte stopkraan aanwezig is, zal je meestal de hoofdkraan moeten dichtgooien. Bij het dichtgooien van de hoofdkraan is het wel belangrijk de overige huisgenoten hiervan op de hoogte te stellen. Vergeet niet de kraan weer open te doen nadat het defect is opgelost.

Werk rustig en voorkom beschadigingen

Bij het losdraaien van het bovenstuk van de kraan met een tang is het altijd een goed idee om eerst een doekje te zetten op de plek waar de tang vast komt te zitten. Zo voorkom je krasjes op de kraan.

Ook dien je , zowel bij het losschroeven als het weer vastzetten , ervoor te zorgen dat het schroefdraad goed op elkaar past en je het dus niet zal beschadigen. Een beschadigd schroefdraad kan namelijk ook voor lekkages zorgen waarbij je wel de hele kraan zal moeten vervangen.

Schakel bij twijfel toch liever een loodgieter in

Omdat kranen steeds ingewikkelder worden is het soms niet duidelijk hoe je zo een kraan moet losgooien. Schakel bij twijfel dus een loodgieter van loodgieterinutrecht.com in om te voorkomen dat er schade word veroorzaakt.