De dakkapel checklist: in 4 stappen de perfecte dakkapel
27 juni 2019
Je woning uitbreiden met een dakkapel? Om die mooie ruime werkkamer op zolder te realiseren, een extra slaapkamer of omdat je een kamer met een schuin dak meer inhoud wil geven. Daar komt meer bij kijken dan je denkt. Om jou – als klusser in de dop – een beetje opweg te helpen, hebben wij een dakkapel checklist voor je opgesteld.
-
Inventariseer
Plannen voor een aanbouw in de vorm van een dakkapel? Zet dan eerst alle to do’s voor jezelf op een rijtje. Wij begrijpen ook wel dat je het liefst zo snel mogelijk begint met inrichten, maar haastige spoed is ook in dit geval niet goed. Zo moet je bijvoorbeeld eerst de gemeente om toestemming vragen voor de verbouwing aan je woning. Een dergelijke aanvraag duurt gemiddeld zo’n acht weken. Houd er ook rekening mee dat ‘voor 23:00 uur besteld, morgen in huis’ bij een dakkapel niet opgaat. Zelfs als je voor prefab kiest, kan het nog best een paar weken duren voordat alles helemaal af is.
2. Bekijk meerdere dakkapellen
Om tot het mooiste resultaat te komen, is het goed om eerst bij verschillende bedrijven informatie aan te vragen en eventueel offertes aan te vragen. Wij adviseren om altijd ten minste drie tot vijf offertes aan te vragen. Dit geeft je een goed beeld op wat je kunt verwachten en stelt je in staat de beste prijs te krijgen. Geef bij zo’n inventarisatie altijd aan wat de huidige situatie is. Op die manier kan het bouwbedrijf rekening houden met het bestaande materiaal en de vereisten van de dakkapel hierop aanpassen. Zo is een houten dakkapel bijvoorbeeld niet altijd mogelijk en is ook de constructie van het dak van belang. Probeer eerst een idee te krijgen van het aanbod, voordat je de knoop doorhakt.
3. Prefab of maatwerk?
Dakkapellen zijn er qua uiterlijk in vele soorten en maten, technisch gezien delen we ze op in twee soorten: prefab dakkapellen en maatwerk dakkapellen. Maatwerk spreekt voor zich: een op maat gemaakte dakkapel, die aan al jouw specifieke wensen voldoet. Prefab is een snelle manier van verbouwen. Het houdt in dat al het voorwerk voor de kappel al in de werkplaats van de bouwonderneming is gedaan en hij ‘kant en klaar’ wordt geleverd. Op de dag dat hij geplaatst wordt komt het bouwbedrijf met een hoogwerker en complete dakkapel de straat inrijden en hoeft de uitbouw enkel nog geplaatst te worden. Een prefab dakkapel is in de meeste gevallen in één dag gemonteerd.
4. Kies voor service
Offertes vergeleken? Kijk dan ook nog eens goed naar de kleine lettertjes. Een dakkapel is niet iets dat je wekelijks koopt, het is een grote aankoop waar je jaren plezier van hoopt te hebben. Is er iets mis of heb je achteraf vragen, dan wil je (vriendelijk) worden geholpen. Service is daarom één van de speerpunten bij het kopen van een dakkapel. Dit is ook reuze handig als je – hopelijk pas na een jaar of 8 – terugkomt voor dakkapel renovatie. Je kan hiervoor het beste het bouwbedrijf inschakelen dat de dakkapel ook heeft gebouwd / geplaatst. Zij kennen jouw uitbouw immers van de eerste plank tot de laatste schroef.