Wanneer heb je een vergunning nodig bij een aanbouw?
3 januari 2020
Veel mensen maken gebruik van een aanbouw om aan ruimte te winnen in hun huis, bij een aanbouw wordt er een aparte constructie geplaatst die vastgemaakt zal worden aan de gevel van het huis. Bij het bouwen van iets heb je vaak een omgevingsvergunning nodig, bij een aanbouw is dit echter niet altijd een benodigde. Wanneer heb je nou een vergunning nodig? De Aanbouw Expert vertelt er wat meer over.
Waar komt de aanbouw?
In Nederland is het belangrijk om te weten of de aanbouw op een voor- of achtererf komt. Bij de achtererf gelden er andere regels en daar is het mogelijk om zonder vergunning een aanbouw te bouwen, mits deze aan bepaalde voorwaarden voldoet. Bij een voorerf is het altijd verplicht om een vergunning te hebben omdat het nu het aanzicht van een wijk verandert, de gemeente heeft een bepaald beeld van de wijk en het heeft liever niet dat deze veranderd.
Hoe groot mag de aanbouw zijn?
De grootte van de verbouwing is ook belangrijk om te weten, gemeenten hebben namelijk een percentage waarop maximaal gebouwd mag worden. Dat gebied hangt veel af van de grootte van je tuin. Hiervoor gelden de volgende drie regels:
- Bij een tuin van kleiner of gelijk aan 100 m2 mag de bebouwing de helft van dat gebied zijn.
- Bij een tuin groter dan 100 m2 en kleiner of gelijk aan 300 m2 mag de aanbouw 50 m2 + 20% van het gebied dat groter is dan 100 m2 zijn.
- Bij een tuin groter dan 300 m2 mag de aanbouw 90 m2 + 10% van het gebied dat groter is dan 300 m2 met een maximum van 150 m2 (samen max 240m2) zijn.
Natuurlijk zou je met een simpele aanbouw deze groottes nooit benaderen, je hebt echter ook nog te maken met afmetingen van de aanbouw zelf, een aanbouw mag onder andere alleen worden geplaatst zonder vergunning wanneer deze aan onder andere de volgende voorwaarden voldoet.
- Niet dieper dan 4 meter.
- Niet hoger dan 5 meter.
- De eventuele helling van het dak niet meer dan 15 graden is.
- Ondergeschikt is aan het hoofdgebouw.
- Niet hoger dan de woning is.
Hoe zit het bij een beschermde woning?
Bij een beschermde woning of een rijksmonument mag je nooit zonder een vergunning een aanbouw plaatsen, hier gelden namelijk andere regels voor. Deze gebouwen worden namelijk door hun cultuurhistorische waarde en schoonheid gezien als een nationaal belang, het verkrijgen van een omgevingsvergunning zal hierdoor ook veel lastiger worden.